Vőfély vagy ceremóniamester?

Vőfély:

vofely_eskuvo-adrianfoto-200x130A vőfélyt a népies viseletéről, kalapjáról és a vőfély botról is fel lehet ismerni. A vőfély hagyományos esküvők „irányítója”, mert az esküvő napján a menyasszonyos háznál kikéri a menyasszonyt, közben verselve vagy régies mondásokat mondva. A lakodalomban az ételek tálalása előtt versekkel – énekkel szórakoztatja a násznépet. A vőfély a lakodalomban tréfás játékokat csinál a vendégeknek és az ifjú párnak.

A ceremóniamester:

A ceremóniamester a vőfély modern változata, a népi mondókák – versek kihagyásával vezényli az esküvő menetét, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. A ceremóniamester ruházata modern – elegáns leginkább öltöny. A ceremóniamester az ifjú párral megbeszéltek szerint dolgozik, ha kérik, akkor némi játékot Ő is csinál a násznépnek, de a legfőbb feladata az esküvő levezénylése úgy, hogy az ifjú pár és a családjuk csak az esküvőre tudjon koncentrálni.

Miért fontos,hogy legyen valamelyik? Gyakorlatilag 25 főtől kell, hogy valaki irányítsa az embereket és ezt egy családtagra nem szabad bízni, mert vita forrás lehet.

Mennyibe kerül egy vőfély vagy ceremóniamester?

A megfelelő színvonalat nyújtó vőfélyek – ceremóniamesterek átlag ára 2014-ben 80.000Ft-+ utiköltségtől indult. A profi kategóriába tartozó vőfélyek 120.000-250.000Ft között dolgoznak ma Magyarországon.

Mindezt segítségképpen írom,hogy átláthatóbbak legyenek az esküvői szolgáltatók és ezáltal könnyebb legyen a döntés.

Nagyon sok esküvőn fotóztam már, így én azt gondolom, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelőt választja, de egy a lényeg, hogy kell az esküvőre vőfély vagy ceremóniamester, de ha véletlen még sincs, akkor a csoportképek készítésénél szívesen segítek a násznép összeszedésében.

Szabó Adrián esküvői fotós