Ahány esküvő annyiféle menü. Nincs két egyforma esküvő és nincs két egyforma menü sem. Az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakultak az esküvői szokások ezzel együtt a megszokott ételsor is nagy átalakuláson esett át. A hagyományos menü elemei az országon belül is eltérhetnek egymástól, de a húsleves, töltöttkáposzta rántotthús jellemzően szerepel.

A helyszín kiválasztásakor az egyik szempont a jó konyha kell, hogy legyen, mert bármily varázslatos a hely maga, ha a szakács nem tudja elkápráztatni a tudományával a tisztelt násznépet. A próbavacsora remek alkalom ennek eldöntésére. Ha melegkonyhával nem rendelkező a lagzi színhelyünk, akkor kicsit több a választási lehetőség. Számos profi catering szolgáltató kínál előre összeállított esküvői menüsort vagy akár a saját menü megálmodására is adnak lehetőséget. Minden igényeteket részletesen kommunikáljátok, mert csak így lehet, minden olyan amilyenre ti szeretnétek.

A hagyományos esküvői menü nem jelenti azt, hogy a sorrend ugyanaz, mint a vasárnapi ebédnél otthon leves, főfogás, desszert. Szinte mindig vannak vendégváró falatkák, fasirtok sós és édes aprósütemény. A leves előtt lehet előétel utána pedig nem egy főfogás következik, hanem akár többféle is.

Van ahol tatár beefsteak az előétel és van ahol töltött fasírtokat tálalnak a meleg ételek elkészültéig. Az éttermek többféle menüajánlatot szoktak összeállítani az esküvőre készülők számára. Ezek között mindig megtalálhatóak a hagyományos ételeket tartalmazó ételsorok is.
A hagyományos ételsor első fogása az Újházi tyúkhúsleves csigatésztával, zöldségekkel és főtt hússal. Egyes tájegységeseken népszerűbb a marhahúsleves főtt hússal, zöldségekkel, cérnametélttel. A fő étel is változatos képet mutat. A töltöttkáposzta és a marha vagy sertéspörkölt szinte biztos szerepel az étlapon kenyérrel vagy főtt burgonyával. A nyári lakodalmakon a szabadban nagy üstökben készítik a násznépnek a harapnivalót.

A főételek sorában a vegyestálak is helyet kérnek maguknak. Ezeken a tálakon grillezett és rántott húsok mellett sajttal, sonkával töltött csirke vagy pulykamell, sült csirkecomb, rántott sajt és gomba is helyet kap. Mellé hasábburgonya, rizs és párolt zöldségek valamint vegyes saláta is jár. A vegyes tálakat többnyire az asztalon is hagyják a felszolgálók így folyamatosan fogyaszthatnak belőle a vendégek.

Az éjféli vacsora idöjéhez érkezve eléggé eltelnek már a vendégek a finomságokkal. Az éjféli keringő és a menyasszonytánc után szokás tálalni. Ilyenkor további sültek rántott húsok, hurka kolbász is kerül még az asztalra. Tájegységenként változó, van ahol a töltött káposzta is ilyenkor kerül feltálalásra.

Az esküvői torta és sok kisebb torta is az násznép tányérjára kerül. A menyasszonyi torta méretét úgy szokás meghatározni, hogy abból minden vendég tányérjára jusson. A torták mellé további édes és sós aprósütemények és egyéb sütemények is a menü részét képezik. A legtöbb családban van tehetséges háziasszony, akik ilyemkor szívesen hozzájárulnak az eseményhez néhány tepsi finom házi készítésű sütivel. A tapasztalatok szerint sós süteményből több fogy a meleg nyári lagzik alkalmával, mert a sör és más hideg italok jobban csúsznak ezek mellé.

A létszám függvényében az étteremben szívesen segítenek kiszámolni mennyi édes és sós süteményt rendeljetek. A maradékból szokás a násznépnek elcsomagolni. Az étterem választásnál érdemes első körben csak egy ebédre beülni, és ha ízlik az étel, akkor további részeteket megtudni a lehetőségekről. A legfontosabb infó nyilván hogy szabad-e a hely a ti nagy napotokon. A tervezést szervezést időben kell elkezdeni, mert az igazán népszerű helyek és szolgáltatók például az igazán jó esküvői fotósok, neves esküvőszervezők illetve esküvői dekoratőrök akár két évre előre is le vannak már foglalva.