Kedves Fotós – leendő Esküvő Fotós Kolléga!

Manapság igen népszerű lett az esküvő fotózás, sokan akarnak ezzel foglalkozni, köszönhető ez a digitális fényképezőgépek elterjedésének, esetleg egy pozitív tapasztalatnak (látva barátok szép esküvői képeit, esetleg megtapasztalva saját esküvőt) vagy éppen kényszerből pl. ha megszűnik a munkahely.

Senkit se akarok elkeseríteni, de nem lehet mindenkiből esküvő fotós.

Az esküvő fotós szakma eléggé összetett, sok mindennek meg kell lennie ahhoz, hogy működhessen. A teljesség igénye nélkül néhány példa: Rendelkezned kell élettapasztalattal, nem árt ha már házas ember vagy, mert akkor már biztosan érted az esküvői nap fontosságát, hogy akkor mindennek tökéletesnek kell lennie és azt hogy a fotókon meg kell tudni örökíteni minden fontos pillanatot. Mindenre csak egy lehetőséged van, a kedvedért nem fogják megismételni! Nem is egy nyugdíjas állás, mivel az esküvő napján általában 10-14 órás fotózás történik plusz az utazás, legtöbbször nagyon melegben, ezt nem bírja mindenki. Az esküvőn eltöltött órák még csak a kezdet, mert ez után jön a képek feldolgozása – retusálása sok – sok órán keresztül. Tehát az esküvő fotós dolgozik a hétvégéken majd hétköznap is, a végén kiderül, hogy megállás nélkül csak dolgozik, így nem marad ideje a saját családjára és ez a legnagyobb hátulütője az egész szakmának, hogy a saját házassága – élete megmaradjon. Fontos a személyiség, hogy az esküvőkön számodra vad idegen emberek elfogadjanak és a kéréseidet a jó képek érdekében teljesítsék, valamint a pár megbízzon benned, mert az esküvő napján Te vagy velük a legtöbbet. Az esküvő fotósnak profi felszerelésre van szüksége (mindenből kell tartalék is), mert az esküvők fényképezése a legösszetettebb, napsütéstől az esős időn át az éjszakai sötétségig mindenféle körülmény van, minden esetben meg kell felelni. Ezek a felszerelések több milliós beruházással vehetőek meg, de mind ez semmit se ér ha nincs meg a megfelelő látásmódod a képek készítéséhez. A megfelelő látásmód a legfontosabb, ez sok gyakorlással fejleszthető, de ha Te esküvő fotós akarsz lenni, akkor alapból kell rendelkezned ezzel!

A sok negatívum vagy inkább tény után, ha még van kedved olvasni, akkor a tanácsaim hogy kezd el az esküvő fotós szakmát:

Először vedd meg a szükséges felszerelést, majd azt tanuld meg használni. Tanuld meg a képfeldolgozó programokat is. Ha már tudod mi a mélységélesség és a záridő és úgy érzed, hogy megy a képfeldolgozás… akkor végezz el többféle fotós, esküvői fotós képzést, fotós workshopot. Hogy miért tanulj több embertől, azért mert mindenki másképp csinálja, több képzésen többféle hasznos tudásra tehetsz szert. A sok tanulás csak a folyamat része, hogy megtaláld a saját fotós stílusod, mert az a cél. Majd gyakorolj sokat, fényképezz és még gyakorolj! Ne vállalj el esküvőt amíg nem találtál magadnak egy mentort aki mellett véglegesen elsajátíthatod az esküvő fotózást éles körülmények között! A mentor több szemszögből is jó, tanulsz mellette majd pedig felügyeli a munkádat amíg nem vagy teljesen magabiztos.

Összegezve amire szükséged lesz:

  1. profi felszerelés
  2. több esküvő fotós képzésen való résztvétel
  3. rengeteg gyakorlás
  4. egy mentor

Remélem, hogy kicsit tudtam segíteni az elindulásban!

Szabó Adrián Esküvői Fotós