Esküvő Fotó Hasznos Tanácsok, Esküvői Fotózás Tippek:

Kedves menyasszony és vőlegény! Tudom, hogy mennyi munka és szervezés szükséges, hogy végül olyan legyen az esküvő mint amit elképzeltetek, még néhány hasznos tanáccsal szeretnélek titeket segíteni a fotózást illetően. Ezeket az esküvői tapasztalatokat sok év esküvő fényképezés alatt gyűjtöttem össze és gyűjtöm természetesen folyamatosan.

Mikor foglaljuk le a fényképészt:

Akár már egy évvel az esküvő napja előtt célszerű lefoglalni az időpontot.
Vannak felkapott hónapok az évben amikor megnő az esküvők száma és ilyenkor sokkal nehezebb szabad fotóst vagy zenészt, vőfélyt, teremet.. találni, ezért célszerű a jóval korábbi foglalás.

Hogyan válassz esküvő fotóst:

menyasszony portré fotóMa már szinte mindenkinek van valamilyen digitális fényképezőgépe, valószínűleg a rokonságban is találtok ilyen embert, de ez nem azt jelenti, hogy Ő alkalmas az esküvőtök fényképezésére. Hogy miért? Szerintem a rokont hívjuk meg velünk együtt ünnepelni, ne pedig fényképezni. Az esküvő, a fényképezés legösszetettebb ága, éppen ezért, aki esküvőt fényképez az már sok év gyakorlattal és tudással rendelkezik és valóban minőségi felszerelésekkel, hogy az a kép el is tudjon készülni, valamint minden eszközből kettő van neki, biztonsági okokból.

Ha fotóst keresel, akkor először azt nézd meg, hogy az ismerőseidet ki fotózta, Ők megvoltak-e elégedve vele és nézd meg, hogy milyen képeket adott át az illető. Így a legmegbízhatóbb forrásból tudhatod meg, hogy milyen személyiség a fotós és milyen a munkája. Ez a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb választás, de azért érdemes még szétnézni, hogy mások milyen fotókat készítenek. Ha nem ér rá ez a bizonyos fotós az adott napon, akkor jönnek a nehézségek, mivel rengeteg fotós van, mindenki másmilyen tudással, technikával, látásmóddal és árban. Mielőtt nekikezdenél a fotósok weboldalainak a böngészésének, előtte tájékozódj, hogy az esküvő fotózásban milyen árak vannak, így nem fog meglepetés érni, mivel már tudni fogod az árból is, hogy ki a kezdő ki a profi és ki a felső kategóriás sztárfotós. Minden fotósnak van a weblapján egy kép gyűjtemény ami alapján fogsz tudni választani, minden bizonnyal lesz egy – kettő akiknek a képeibe beleszeretsz, ha így lesz, akkor Ők azok akiktől kérj árajánlatot. Mellesleg ma már könnyen informálódhatsz az illetőről, mert a google mindent tud, vagy a facebook.

Ne idegeskedjünk, legyen az esküvő napja örömteli – boldog!

Ha Ti egy kicsit nehezebben oldódtok fel, vagy ha nem szeretitek ha fényképeznek, akkor feltétlenül fontos az esküvő előtti találkozó a fotóssal. Ha kicsit megismerjük egymást, akkor a fotózás napján már sokkal gördülékenyebben megy minden. Célszerű kérni a jegyes fotózást, amely gyakorlásnak is kiváló.

esküvőAz esküvőre célszerű vőfélyt, vagy ceremóniamestert fogadni.

Így nektek csak a vendégekkel kell foglalkozni. A vőfély játékokat – műsorokat szervez, így sokkal több lesz a fotózni való téma. A Ceremóniamester a kéréseiteknek megfelelően irányítja a nagy napotokat. kb. 25 főtől jó ha van valamelyik.

A sikeres esküvő nélkülözhetetlen része egy forgatókönyv – program tervezet.

Minden szolgáltató jó ha tudja, hogy milyen események mikor lesznek az esküvőn, de a násznép ezt Nem kaphatja meg. Ha a vőféllyel, vagy Ceremónia mesterrel ezt egyeztettétek, akkor küldjétek át a fotósnak is (nekem), hogy a fotózás szempontjából is megfelelő-e.

Egy esküvő szervező megkönnyíti a szervezést.

Ha távol áll tőletek a rendezvény szervezés, vagy ha egy profira bíznátok a munkát aki nagy valószínűséggel ismeri a legjobb szolgáltatókat, vagy tudja hogy mit honnan kell beszerezni, akkor érdemes esküvő szervezőt megbízni az esküvőre.

Az esküvő szervezettsége tükröződni fog az esküvői fotókon.

Fontos, hogy az esküvőt a lehető legjobban megszervezzétek, mert az esküvő szervezettsége tükröződni fog a képeken is. Egy esküvőt nem lehet fél vállról venni!

Minden fotózás előtt fontos a pihenés!

Az esküvő előtti napot pihenéssel töltsétek, mert az esküvői képeken előnytelen a karikás – kialvatlan szem. A legény és lány búcsút min. egy héttel korábban tartsátok.

Mit tegyünk ha esni fog az esküvő napján:

Ha az esküvői kreatív képeket szabadtéri helyszínen képzeltétek el és várható eső, akkor célszerű közeli kastélyba, színházba, múzeumba vagy pályaudvarra engedélyt kérni a fotózásra, persze lehet szép szállodába is menni, de ez mindig drágább megoldás. A legtöbb esetben a nyári napokon leginkább csak rövid ideig esik, így nagy valószínűséggel még az esküvő napján folytatódhat a beállított fotózás. Esetleg meg lehet ismételni a fotózást egy másik napon is.

A téli esküvők:

Télen is sok esküvő van, bizony a télnek is megvan a maga vonzereje pl. a szép téli táj, ezért sokan kimondottan télen tartják az esküvőjüket. Persze az is lehet, hogy akkor érnek rá azért télen van az esküvő, de a lényeg, hogy télen is lehet jó esküvőt tartani. Téli Esküvő

Kellékek használata a fotókat még kreatívabbá – érdekesebbé teheti:

Fátyol, napernyő, legyező, kalap, virágszirom, szivar, héliumos lufi, pezsgős poharak, vattacukor, galambok, kutyák, vagy bármilyen tárgy amit szerettek – jellemző rátok. A szép autókról – motorokról, hintóról és hajóról se feledkezzünk meg.

Fotózás szempontjából az a legoptimálisabb, ha a házasságkötő terem és a templom szép világos, a lakodalom helyszínén világos a fal, de legalább a mennyezet, persze nem szabad alárendelni a fotózásnak mindent. Célszerű felkapcsoltatni a világítást, a fény miatt is és azért mert a fotókon jól néznek ki a lámpák fényei.

Nem kért videós:

Sok házasságkötő teremnél tapasztalom, hogy csak úgy a kérésetek nélkül jön egy “videós” aki felveszi a szertartást, majd megpróbálja a felvételt értékesíteni nektek. NE ENGEDJÜK! Először is nem kértük, tehát ne legyen ott az esküvőn. A legtöbb esetben nem kért videós elfoglalja a jó helyeket a teremben és nem hagyja dolgozni a felkért fotóst.

Ha van felkért fotós az esküvőn, akkor a családtagokat és a rokonságot kérjük meg, hogy ne fényképezzenek és ne videózzanak az esküvői ceremónián, mert majd mindenki fog kapni a képekből.

esküvői hajA fodrásznál és a sminkesnél mindig késés van!!!

A menyasszony sminkje, vagy frizurája nem készül el időben, a késés általában a kreatív fotózás idejének a rovására megy, éppen ezért számoljunk több időt a fodrászatra és a sminkre!!!

Az olyan menyasszonyi frizura ami eltakarja a fél arcod nem szerencsés választás. Egyes szájra kent valamik, hajlamosak a becsomósodásra, alig lehet kijavítani utólag a fotókon. Az esküvői fotózáskor férfiakra is lehet tenni egy kicsi „sminket”, ha meleg van, akkor a smink pl. megakadályozza az arc csillogását.

Az esküvői csokor:

Jó ha van némi szín a csokorban, az mindig jól mutat a fotókon. Ha ugyan olyan az esküvői csokor színe mint a ruha, akkor az könnyen „beleolvad” a ruhába.

A menyasszonyi ruha:

A legtöbb menyasszony az abroncsos ruhát választja az esküvőjére, ez köszönhető hagyományoknak (félreértés ne essék, szépek az abroncsos ruhák), de ha nem indokolt akkor a nagy abroncsot nem ajánlom senkinek, ugyanis az abroncs miatt a fotózáson nem tudtok egymáshoz közel állni mert deformálódik a ruha, ami ugye egy egyszerű beállítás lenne. Sokszor látom, hogy a nagy abroncs egész nap zavarja a menyasszonyt, mivel egy szokatlan viselet és emiatt folyton lefelé néz, ez a fotókon és a videón se előnyös.

Az esküvői helyszín:

Bár erre is kitérek a blogomban, itt is leírok néhány gondolatot. Az esküvői helyszínnek az elsőnek kell lennie a foglalásnál, mert ezek fogynak el legelőször. Célszerű a násznéphez a legközelebbi helyszínt keresni. Előny lehet, ha van kellő mennyiségű parkoló, zöld környezet és hely a gyerekeknek játszani. A teremnek optimálisnak kell lennie az esküvői vendégek létszámához, fontos, hogy ne legyen szűk az asztalok között a hely és ne legyen túl nagy a tánctér. A több termes helyszínek NEM jók! Nem mindegy, hogy milyen a személyzet és, hogy mennyi vendégre mennyi felszolgáló van. Sok olyan esküvő helyszín van ahol már régen foglalkoznak esküvőkkel, Ők általában profibbak ebben a tekintetben, de ha olyan helyszínen szeretnétek az esküvőtöket tartani ahol párhuzamosan mondjuk 4 esküvő van, ott azért lesznek késések az esküvői menü kiszolgálásában. Az az esküvő helyszín a jó ahol fehér a mennyezet, vagy legalább a tánctér körül fehér a plafon. Fontos! Az esküvői buli nem akkor lesz jó, ha le van kapcsolva minden villany! A fényképezéshez és az esküvői film készítéshez fény kell. A tánctér fényekkel megvilágítása is fontos, régebbi esküvő zenekarok erre nem felkészültek, de persze ettől még lehet, hogy jól zenélnek. Ha Dj lesz az esküvőtökön, akkor nagy valószínűséggel tud biztosítani némi fény technikát is, de ezt egyeztetni kell vele és velem is.

Esküvői zenekar, vagy DJ?:

A jó zenekarok szabad időpontjai hamar elfogynak! A szülők és az idősebb családtagok szemszögéből a mai napig jobb ha zenekar van az esküvőn. A DJ is jó választás lehet, ha olyan a násznép, de fontos, hogy az idősebbek nem bírják a nagy hangerőt és a mélynyomó hangját. Sok olyan esküvőn is voltam fotós, ahol az esküvő elején zenekar volt, majd később pedig DJ, ez is egy megoldás lehet. Még több információ és minőségi esküvői szolgáltató ajánlás vár rátok a fotós blogomban.

Az Esküvői lakodalom:

Bármilyen jó is a buli, akkor is fontos, hogy legyenek programok a vendégek számára, ezek az események a fotózás miatt is jó ha vannak. Fontos, hogy legyen kezdő tánc és új asszony – férj tánc is! (Bár nem vagyok esküvő szervező, mégis mindenben segítelek Titeket, mert nekem is fontos, hogy miden jó legyen az esküvőtökön.)

A menyasszony rablás:

Ha lehet, akkor ne engedjük a menyasszony rablást, vagy csak éppen annyira, hogy az ajtón kívül a barátok letegyék a menyasszonyt, utána pedig egy gyors ruha csere (max. 20 perc) és jöhettek vissza az új asszony… ruhában. menyasszony rablás

Az esküvő szertartás:

Az esküvői szertartásra lassan menjetek be. A polgári szertartásnál ülve írjátok alá a házassági anyakönyvi kivonatot. A gyűrűt lassan és szépen húzzátok egymás kezére és a csók legyen szép kellően hosszú. A szertartásvezető asztalán ne legyen elétek rakva nagyméretű gyertya tartó, vagy váza és egyéb dísz.

Az esküvő szertartás sokszor történik a szabadban pl. az étterem kertjében, egy tóparti stégen, vagy egy kicsi szigeten a tavon, ilyenkor arra figyeljetek, hogy vagy teljesen napfényen legyen mindenki, vagy teljesen árnyékban, az esküvői szertartás fotók akkor lesznek megfelelőek.

Ha a szertartás stégen, vagy kicsi szigeten történik egy tavon, akkor a tóról visszaverődő fények miatt sok képen hunyorogni fogtok!

Ha nagyon meleg van, akkor nem jó ha sokáig ültök a tűző napon és az idősebb vendégekre is gondoljatok.

Esküvői Lufival üzenet küldés:

A lufiknak erős színűnek kell lennie, piros, kék, sárga, ahhoz hogy jól látszódjanak az esküvői fotókon, a világos pasztel színek nem megfelelőek. Az üzenetek elküldése a lufival nem a legjobb verzió, de ezt egyeztessétek a Ceremóniamesteretekkel. Környezet szennyezés miatt ma már tilos a lufi felengedés.

Kreatív esküvő fotózás nyáron délben:

Az utóbbi években megváltoztak az évszakok, nyáron sokkal melegebb van és a napsütés is sokkal erősebb mint a korábbi években, ezért ha július, vagy augusztus hónapban tervezitek az esküvőtöket és a kreatív fotózás az esküvő napján lesz délben, akkor feltétlenül keressetek egy szép épületet, ahol benti képeket lehet készíteni. Természetesen megoldás lehet, ha egy másik napon van a kreatív esküvői fotózás késő délután, de ilyenkor tetemes költségnövekedéssel kell számolnotok, mert a ruhát ki kell bérelni, a fotózásra kell sminkest és fodrászt fizetni és a fotózás is magasabb összegbe kerül.

Hajós esküvő szertartás:

A legtöbbször kicsi hajókon történik a ceremónia. Ezek a hajók alacsonyak, ezért fotózás szempontból nem előnyösek. A belső térben általában nagyon meleg van, a fedélzeten pedig szinte mindig fúj a szél. A szél elviszi a hangot és garantáltan összeborzolja a hajakat.

Mit ír az esküvőről az enciklopédia.

Az esküvő fotókönyv:

A hagyományos 10x15cm-es fotókhoz képest sokkal jobb élményt nyújt egy fotókönyv nézése, mert ott nagyobbak a képek. Az esküvői fotókönyvnél általában szebben vannak előhívva a fotók és a nagyobb méretnél mutatkozik meg igazán, hogy le vannak-e szedve a pattanások, vagy egyéb nem oda illő dolgok a képekről. Egy fotókönyvnél a nagyméretű képek miatt, csak a profi felszereléssel készített képek a megfelelők. Egy jó fotókönyv egy életre szól, tehát erre nem célszerű sajnálni a pénzt. Mi az a minőség ami már jó? Na ez nagy kérdés, mert árban és minőségben a csillagos ég a határ, úgy tudnám megfogalmazni, hogy Kinek mi a fontos, vagy mire van pénze, mert a jobb fotókönyvek ára 30.000- Ft-tól kb. 600.000-ig terjednek.

Az Esküvő fotós blogomban is sok hasznos információt olvashattok, de a legfontosabb, hogy szeressétek egymást és az érzéseiteket ki is tudjátok mutatni!

A személyes találkozó  alkalmával amiben csak tudom segítem az esküvőtöket, hogy az a lehető legjobb legyen, de az esküvő napján már csak a pillanatok megörökítésével foglalkozom!