Kedves esküvő előtt álló párok, az alábbi interjúval ismét egy olyan esküvői szolgáltatót szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, akivel már többször dolgoztam együtt és mindig minőségi munkát végzett!

Vőfély Pisti Interjú

Mikor lettél vőfély?

Már több mint 35 éve űzöm ezt a szép „szakmát”, ami nekem a kikapcsolódásom. Örülők, ha örömöt tudok szerezni a fiatal pároknak a munkámmal. Hogyan kezdődött? Katonaságnál rengeteg szabad időm volt, és ott tanultam meg a verseket illetve az általam írt szövegeket. Összeállítottam külön a vőlegény részére egy teljes esküvői forgatókönyvet, illetve külön a menyasszony részére is. Tehát teljesen külön szöveg készült a menyasszonynak illetve a vőlegénynek.

Vőfély, vagy Ceremóniamester?

Régen, csak vőfély volt az esküvőn, de pár éve megjelentek az esküvő piacon az új, öltönyös vőfélyek, a ceremóniamesterek. Vőfélyt az választ, aki falusias, mulatós, régi hagyományok szerint levezetett esküvőt szeretne. Ceremóniamestert pedig, aki már modernebb formában szeretné, ha az esküvőjét levezetnék. A vőfély verseket mond minden eseményhez és rigmusokban beszél, ellentétben a ceremóniamesterrel, aki rigmusok nélkül irányítja az esküvő menetét és háttérből irányít.

Azt szoktam mondani, hogy „mindenki ceremóniamesterként kezdte, csak volt, aki tovább képezte magát”.

Szerintem a menyasszony többsége nem tudja mi a különbség a vőfély és a ceremóniamester között. Csak az látják, hallják, hogy nálam ceremóniamester lesz az esküvőmön. De olyan igényeik vannak, amik nem a ceremóniamester feladata, hanem a vőfélyé /kikérő, búcsúzó/.

Mennyibe kerül egy vőfély 2017-ben?

A kiemelkedő vőfély 120.000-150.000 ft közötti áron vezet le egy esküvőt. A ceremóniamester pedig ennek az árnak a többszöröséért. A ceremóniamester 150.000-től kezdődik, és a felső határ a csillagos ég.

Mit a feladata a vőfélynek?

A munkám az esküvőn a vendégvárással kezdődik, és az esküvő utolsó vendégének a távozásával fejeződik be. Mindent kézben tartok, a szolgáltatókkal / fotó, videó, zene, DJ, étterem, pincérek /, szoros kapcsolatban vagyok, hogy minden szolgáltatónak megfeleljek. Ők is tudjanak maximális munkát nyújtani ez által, a fiatal párnak. Csak elkészített forgatókönyv alapján dolgozom és időkorlát nélkül.

Az utóbbi időben már felkértek modern vőfély szerepre is, ami semmi gondot nem okozott, ugyanis ez a vőfély és a ceremóniamester közötti átmenetet képezi. Tehát a vőfély szerintem el tudja látni a ceremóniamesteri teendőket is, de ez már visszafelé nem minden esetben igaz. Csak akkor, ha a ceremóniamester korábban vőfély teendőket látott el.

Volt olyan esküvőm, amikor lefoglaltak vőfélyként, mindent úgy is beszéltünk meg. Amikor eljött az esküvő időpontja, a helyszínen szólt a menyasszony, hogy mégis úgy döntöttek, hogy ceremóniamesterként kell közreműködnöm az egész nap folyamán. Ez az esküvő sikerült a legjobban. Olyan mulatást rendeztünk, hogy azóta, már többször voltam annál a családnál és ismerőseinél esküvőn vőfélyként illetve ceremóniamesterként.

Mi a kedvenc esküvői helyszíned?

Kedvenc  esküvői helyszínem, ahol családias esküvőt lehet megrendezni a Szluka Étterem Hernádon. Szuper a helyszín, nagyon segítőkészek a felszolgálók, pincérek. Az ételek minősége és mennyisége kimagaslóan jó. Ízletes, és rettentő finomakat főznek.

Az esküvői játékok?

Az esküvő sarkalatos pontja a játékok bemutatása. Ha a vendégsereg nem a mulatós fajtából való, akkor szükségszerű a játékok eljátszása a nap folyamán. Nekem nagyon sok játékom van, de a személyes találkozón a fiatal párnak minden esetben elmondom, hogy a játékok közül válasszanak ki kb. 8 db-ot ami nekik szimpatikus. De lehetőleg olyanokat kellene válogatni, amiben minden vendég részt vesz, nem csak a menyasszony és a vőlegény. Olyan játék van, ami minden esküvőn alapból benne szokott lenni. Ilyen a vonatozás, harisnyakötő dobás, limbó -hintó. Ezek az alap játékok, ezekhez kell már csak kiválasztaniuk egy párat. A játékokat csak akkor szoktam eljátszatni, amikor a hangulat lecsökken, egyébként nem játszunk, mert ha szuper a hangulat, azzal szétromboljuk a mulatást.

Mit javasolnál a menyasszonyoknak?

A tanácsom a menyasszonyoknak az, hogy először döntsék el, milyen stílusú esküvőt szeretnének. Ha a hagyományokhoz ragaszkodnak, akkor vőfély a megfelelő szolgáltató. Amennyiben modern esküvőt szeretnének, akkor ceremóniamestert válasszanak. De van egy köztes megoldás is. Ha olyan esküvőt szeretnének, amiben megtalálható a hagyomány és a modern stílus, akkor a modern vőfély a legjobb választás.  Az esküvő előtt minden esetben találkozom a fiatal párral személyesen, és ott hosszasan beszélgetünk arról, hogy nekik mik az elképzelésük az esküvővel kapcsolatban, valamint azért, hogy egymásra tudunk e hangolódni, mert mindennek ez az alapja. Lehetek én akármilyen jó vőfély, ha nem egyezik az elképzelésünk a fiatal párral. Elmondom nekik, hogyha lefoglalják a szolgáltatásomat, attól a perctől kezdve mindenben a rendelkezésükre állok az felkészülés teljes időszaka alatt, bármi legyen is az. Igény esetén más szolgáltatókat is tudok ajánlani a fiatal párnak.

Mi a javaslatod az esküvői zenére?

Ha mulatós esküvőt szeretnének vőféllyel, akkor jobb, ha zenekart választanak. Amennyiben modern esküvő az álmuk és fiatalok többnyire a vendégek, akkor a DJ a megfelelő zeneszolgáltató.

Semmi esetre sem jó az, ha a DJ-t kérik meg takarékossági szempontból arra, hogy vőfély illetve ceremóniamesteri feladatot is ellásson. Ugyanis kettő helyen nem tud részt venni a Dj, így a kontaktust sem tudja kifogástalanul végrehajtani a többi szolgáltatóval.

Hogy keressenek a párok megfelelő vőfélyt, mit javasolsz?

Minden esetben kérjenek árajánlatot, és bemutatkozó referenciát. Bár ez sem minden esetben megfelelő, mert nem nehéz úgy összeállítani egy anyagot, hogy az szuper legyen.

Lehetőleg több szolgáltatótól kérjenek ajánlatot, hogy tudjanak választani és ne csak egy szolgáltató anyaga legyen a kezükben. Minden esetben készítsenek szerződést és forgatókönyvet, ami mind a kettő felet biztonságban tudja.

Vőfély szövetség?

Azért, hogy minden szuper legyen az esküvőn, és olyan vőfély  vezesse az esküvőt, aki mindenben kifogástalan munkát végez, ezért 2017. októberében megalakítottuk az Országos Vőfély Szövetséget. Tagjait az ország különböző pontjairól kértük fel, és ők, garanciát nyújtanak, arra, hogy az esküvő minden tekintetben kifogástalanul legyen levezetve.

Baráti üdvözlettel: Guba István-Vőfély Pisti

vofelypisti.hu

Szabó Adrián Esküvői Fotós