Esküvői videó vagy film?

Az esküvői filmet készítő emberekre is igaz, hogy mindenki másképp csinálja, éppen ezért nagyon nehéz megtalálni a megfelelő szolgáltatót, remélem, hogy a cikkem segít a döntésben.

Több csoportra oszthatjuk a filmet készítőket, a fotós felszerelésük és fotó technikájuk alapján:

1. hagyományos kamerával dolgozik

A hagyományos kamerák felvételéről érdemes tudni, hogy a felvételen minden éles, nincs háttér elmosás. Fontos, hogy mindenféle kamerás felvételhez kell a fény, ezért a helyszínek és a fény nagy mértékben meghatározzák a felvétel minőségét. A film minőségének a film megvágása és a több éves rutin is meghatározója. Ha ilyen technikával rendelkező embert szeretnénk felkérni az esküvőre érdemes megkérdezni: Mindig egy helyben áll-e vagy követi az eseményeket, állványon egy helyben van a kamera vagy a kezében? A jó filmes ember mozog az emberek és események között, mindent felvesz, több szögből.

2. DSRL fényképezőgépes film felvétel

Ez a filmfelvevő technika viszonylag újnak mondható, de nagyon hamar elterjedt. A lényege, hogy lehet játszani a mélységélességgel ezáltal érdekesebb esküvői film készülhet. Ezek a fényképezők nagyon jó minőségű felvételt tudnak rögzíteni, de ehhez a felvételhez is kell a fény. A film megvágása ugyan úgy meghatározó lehet a végeredményt illetően. Az ilyen technikát használóknál sokszor előfordul, hogy a fényképezőt a pár arcába nyomják, ezzel torz felvételt eredményezve és ellehetetlenítve a fotózást, ezért ezt érdemes nagyon megtudni, hogy hogy dolgoznak.

A fényképezőgépes esküvői film felvétel magasabb szintje az úgynevezett sinematográfus. Az ilyen filmet készítők a mozi filmekben már megszokott nagy filmes hatásokat alkalmazzák a film elkészítésénél, ezért ezek a filmek nagyon látványosak tudnak lenni. Jellemző a keskeny – széles vászon hatás. Az ilyen filmet készítők többen több kamerával dolgoznak egyszerre kiegészítő slidereket „állványokat” használva. Az eddig felsorolt filmesek közül ez a legdrágább szolgáltatás.

Hamarosan a 4K-s filmeké a jövő, erről majd még később írok.

Az esküvő napján fontos tényező lehet, hogy a filmes és a fotós, hogyan tudnak együtt dolgozni, ezért érdemes megkérdezni a fotóst, hogy tud-e ajánlani filmes embert!

Fontos, hogy a legtöbb esetben az esküvői klip elkészítésére több idő kell, nem szabad a fotózásra szánt időbe beleszámolni. Az esküvő napján megvannak a kimondott filmfelvételre való témák pl. célszerű filmen megörökíteni a gratulációt vagy a templomba menést, a kezdő táncot, gyakorlatilag a mozgásokat… de persze ezt mind jól tudja egy felkészült – gyakorlott esküvői filmes.

Az esküvői film ára:

Mint minden cikkben most is csak segítség képen írom le, hogy 2014-ben mennyit kellett fizetni az esküvői filmért, azért teszem ezt, hogy Ti akik az esküvőtökre készültök könnyebben megtudjátok hozni a döntés az amúgy nem átlátható esküvő szolgáltatók kiválasztásánál.

A ” hagyományos” filmes emberek kb. 60.000-Ft-tól vállalnak esküvői videó készítést.

A cinematográfusok kb. 150.000.-től vállalnak mozi film szerű film készítést.

Az árakat illetően határ a csillagos ég.

Mielőtt kiválasztjátok a szolgáltatót, minden esetben nézzetek meg több referencia munkát és találkozzatok vele személyesen is!

Szabó Adrián esküvői fotós