Esküvői képek retusálása

A képfeldolgozó szoftverek fejlődésével egyre több lehetőség van az esküvői képek átalakítására – retusálására. Az esküvői képek retusálásakor sokszor történik környezet és bőr retusálás is, attól függően, hogy az adott képeknek éppen mire van szüksége.

Az emberi szem számára sokkal tetszetősebb egy erős színekkel elkészített – kontrasztos kép, ezért ma már nem is lehet retusálás nélkül átadni a fotókat. A minta képeken jól látható a különbség, hogy milyen volt a nyers fotó és hogy milyen lett az átalakítás – retusálás után. A minta kép egy erős retusálást tartalmaz, hogy jól szemléltesse az átalakítást, de nincs szükség mindig ilyen mértékű átalakításra, sőt nem is lenne jó a valóság teljes megváltoztatása. Ez a fotó amit itt látunk egy kora tavaszi (inkább téli) esküvőn készült, amikor még minden szürke, pláne a gyár területe. (Az eredeti fotón még rengeteg szemét is volt.)

eskuvoi_foto_retusalas_AdrianFoto-1

A nagyon profi objektíveknek köszönhetően és a rettenetesen erős élesítés miatt szükséges a bőr lágyítása is, ezt nevezzük bőr retusálásnak. Az esküvői képek retusálásakor a bőr hibákat is kijavítom, eltüntetem a pattanásokat és a hegeket.

Vigyázat! Sok Fotós tévesen használja a retusálás szót képek kontraszt és élesség állítására vonatkoztatva, pedig az nem retusálás!

Ezeknél a retusálási műveleteknél nagy tapasztalatra van szükség, hogy a végeredmény valóban jó legyen, a képek ízlésesek legyenek és a bőr ne legyen túl lágyított. Fontos hogy a esküvői képeiteken retusálás után ne nézzetek ki gumi babának! (Ez a legsűrűbben elkövetett retusálási hiba.) A képek retusálása időigényes munka, nem lehet automatizálni! pl. Egy Lightroom preset alkalmazása az esküvői képeknél nem megfelelő, mert a bőrt is beszínezi.

eskuvoi_foto_retusalas_AdrianFoto-2

Szabó Adrián esküvő fotós