Milyen költségek határozzák meg az esküvő fotózás árát 2017-ben:

A cikk reményeim szerint ifjú pároknak és esküvő fotós jelölteknek is érdekes lehet.

Az esküvő fotózás díjakkal szembesülve sokan meglepődnek, ezért ezzel a cikkel szeretném megmutatni, hogy miből áll össze a fotózás ára.

Az esküvő fotózás egy komoly szakma, mert a fotográfia minden ágát ismerni kell.  Ahhoz hogy egy fotós kellő minőségben tudjon fényképezni évek telnek el. Az anyagi beruházás pedig milliós nagyságrendű.

Első nagy hátránya ennek a fotós szakmának Magyarországon, hogy szinte minden esküvő nyáron van, így alig pár hónapnak a szombati napjaira koncentrálódik az összes munka és a bevétel is. A fotózás árak éppen ezért magasnak tűnhetnek. Második nagy hátránya, hogy a drága fényképezőgépek és fotós eszközök nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért nagyon nagy az érték vesztésük, amortizációjuk.

Miből áll össze az esküvő fotós költsége:

  1. fotós felszerelések (fényképezőgépek, objektívek, vakuk…)
  2. számítógép, adat tárolók, szoftverek
  3. vállalkozás (adók, könyvelő, telefonszámla, internet díj…)
  4. weblap, marketing, kiállítások
  5. munkaidő, tanulás
  6. autó fenntartás, üzemanyag díj

A fényképező gép az esküvő fotós legfontosabb eszköze, ezért nagyon fontos a magas ISO-t tudó Full frames jó minőséget tudó gépváz. Az én gépem Canon 5D mark III típus, ennek jelenleg az ára 880.000.- Ft. Az esküvőkön két ilyen géppel dolgozom párhuzamosan, így ha netán az egyik elromlana, akkor még mindig van egy megfelelő tudású fényképezőgépem. Ennek a váznak az éves amortizációja kb. 300.000.- Ft. Ha majd új fényképezőt kell vennem, akkor annak az ára 1.200.000.- Ft, vagyis még 300e Ft-al több. A fényképezőgép cseréje 2 évente szükséges. A gépbe egy db akkumulátor ára 24.000.- Ft, ebből van 4db.

16-32Gb-os gyors memória kártyákat használok, ezek ára 30-45.000.- Ft / db 8 db van nálam.

Objektívből általában 4 db van nálam, ezek az objektívek munkára vannak tervezve, de ezek is kopnak, Canon 24-70mm, Tamron 70-200, Tamron 90mm, Canon 16-35mm, ezek jelenlegi értéke kb. 1millió, de az idei évben mindegyik ára hatalmasat emelkedett, így ha most kellene megvennem, akkor 2millóval kéne számolnom, csak idő kérdése és cserélnem kell objektívet is.

Szükség van több vakura – állványra kb. 250.000.- Ft.

A számítógép kellően erős és megbízható kell hogy legyen, ezért ennek az ára ha PC akkor 500e Ft, ha Apple akkor kb. 6-800.000.- Ft. A rendszergazdánk szerint 3 évente le kell cserélni a gépet! A számítógépre a szoftverek ára is több száz ezer. A sok képet tárolni kell és biztonságosan őrizni, erre évente kb. 70.000.- Ft kell. A monitor kellően nagy kell hogy legyen és színhelyes, ennek ára min. 80.000.- de az igazán jó monitorok 150e-től kezdődnek.

A vállalkozásnak éves szinten több száz ezres kiadása van, attól függően, hogy ki milyen formátumban végzi a tevékenységet, min. 600.000.- Ft. A vállalkozás könyvelői díja min. 100.000.- plusz az adók.

Egy weblap elkészítése 150.000.- Ft –tól indul. A weblapnak van éves tárhely díja és időnként szükséges a weblap karbantartása amihez szakember kell. A weblaphoz értő emberek díja igen magas.

Reklámra – marketingre kb. 300.000.- Fotókönyvek a képek bemutatására kb. évente 100.000.- Ft

A képek kidolgozása, utómunka:

Az esküvőn általában 12-14 órás a fotózás, de az igazi munka ez után következik. Kép mennyiségtől függően 2-3 hét szokott kelleni az esküvői fotók feldolgozására. Kiszámolni az óradíjat nem lehet.

Ahhoz, hogy a képeket ki tudjam dolgozni tanfolyamokon meg kellett tanulni a szoftverek használatát. Folyamatosan fejleszteni kell a tudásom, ennek is sok a költsége.

Szükséges egy autó. Az autónak olyannak kell lennie amivel oda is érek, tehát műszakilag megbízható. Az üzemanyag költségre 65 Ft / km díjjal szoktam számolni, de a valóság olyan 100 Ft körül lenne. Az autót meg kellett venni és az is amortizálódik, nem is kicsit.

Próbáltam nem hosszasan írni, de ha elolvassátok, akkor bizony láthatjátok, hogy a költségek igen magasak és ezt a sok költséget kellene jó esetben 24 körüli esküvőből kitermelni, de olyan nem létezik, hogy minden szombaton legyen egy esküvő fotózásom, ezért úgy gondolom, hogy az esküvő fotózás ára 200.000.- Ft körül kéne hogy induljon. Tőlünk nyugatabbra ez az összeg min. a háromszorosa.

A 2017-es évben megszaporodtak a relatíve olcsó  fotósok és a teljesen kezdők nagyon magas áron. Nagyon nagy probléma, hogy mindenki tapasztalt fotósnak hirdeti magát, megtévesztve ezzel Titeket!

Nem elbagatelizálva a dolgot, ha a fotózás díját soknak gondoljátok, akkor kezdjetek lakás felújításba és hívjatok pl. kőművest, vagy vízszerelőt, na akkor lesz igazán meglepő az ár.

Minden évben van legalább két olyan megkeresésem, amikor a fotós az utolsó pillanatban lemondja a munkát, köszönhetően annak, hogy nem volt szerződés és a fotós vélelmezhetően talált egy jobban fizető munkát. Sokszor tapasztalom, ha valaki már pórul járt fotóssal, akkor utána keres meg engem. Többször érkezett olyan kérés, hogy tudnék-e javítani a már elkészült képeken, nos ez a legtöbbször nem megoldható.

Az interneten sok a hamis ember, ezért nagyon vigyázzatok! A Facebook a legrosszabb, mert ott mindenki oszthatja a „jó” tanácsait következmények nélkül. Minden Face csoportban beépített emberek próbálnak befolyásolni Titeket, ezért legyetek nagyon óvatosak! Minden kezdet nehéz, de azért döbbenetes, hogy vannak olyan fotós weboldalak, ahol szinte csak Stock fotók (jó esetben pénzért megvett profi fotó) vannak feltöltve és így próbálnak becsapni Titeket!

A cikk másolása tilos!

Szabó Adrián Esküvő fotós