Kedves Ifjú Pár!

Ha még nincs meg a Ceremóniamesteretek, akkor jó szívvel ajánlom Hubát Ceremóniamesternek! Hubát egy esküvőn ismertem meg, a munkája és a személyisége egyből meggyőzött Ő egy profi Ceremóniamester, ezért a következő interjúval szeretném a számotokra ajánlani:

Mikor kezdted a ceremóniamesterséget? Miért pont CM? 

2003-ban még semmit sem tudtam az esküvőkről rendszerében, csak annyit, amennyit vendégként gyerekkoromban beleláttam a népies lakodalmakba.

Azokból az emlékekből és az írott hagyományból merítkeztem, amikor egy kórustársam megkért a koncertjeink konferálásaimat látva, vezessem le az esküvőjüket.

Életre szóló élményt adott az egész folyamat, mert láttam a bimbódzó szerelmüket és az esküvői beteljesülést. Leköltöztem hozzájuk Keszthelyre 3 napra és közösen díszítettünk, szervezkedtünk. Beépültem a családba. A többiek pedig kérdezték a nagy napon: „Hányadik esküvőd ez már, mennyit vezetsz a nyáron?”

Meglepetten zsebeltem be az elismeréseket, hiszen még mindig nem gondoltam volna, hogy ennek lesz folytatása.

A barátaim gondoskodtak végül róla: sorra kértek fel, kézről-kézre adtak, ajánlottak, és hivatali munka mellett tulajdonképpen ingyen tanultam bele az esküvők világába. Vakmerő felelősséget vállaltam 100-260 ember koordinálásáért, az esküvők sikeréért.

Amikor rájöttem, hogy nem nekem való a politika által átszőtt hivatali munka, akkor eldöntöttem, hogy hivatásosan, főállásban fogom az esküvőket támogatni. Megtaláltam önmagam és céljaimat az esküvők tágas porondján, és megtaláltam azokat a kedves párokat, akiktől szívesen fogadom el a felkérést.

Elszánt önvizsgálatot tartottam, és rájöttem, hogy – a népzene, népdalok, hagyományok iránti rajongás és tisztelet ellenére – nem vagyok elég autentikus, hagyományőrző alkat, és mert az ügyfeleim közül is több volt erre az igény: Ceremóniamester lettem. Blogomon pedig igyekszem segíteni minden odalátogató esküvőre készülődő párnak.

Mit csinál egy ceremónia mester és miben más mint a vőfély?

A vőfély alapvetően a népi hagyományokból táplálkozik. Adott tájegységre jellemző gúnyát ölt, azokat a hagyományos fordulatokat űzi, régies, ma már inkább archaikusnak is tetsző formában: rigmusokban elbeszélve. Ő volt a paraszti világban a falu Csernus dokija, Bödőcs Tibije, Czeizel Endréje, Szabó Pétere, tehát a móka, kikapcsolódás és a szexuális felvilágosítás, kollektív bölcsességek trénere.

A ceremóniamester személyét a városiasodás hívta életre. A népi szokásoktól eltávolodó emberek nem szájhagyomány útján, hanem könyvekből, a külföldi filmekből, internetről gyűjtöttek ötleteket az esküvőjük magasztosabbá, emlékezetesebbé tételéhez.

Ennek a vágynak és igénynek tesz eleget a rohamosan fejlődő és táguló szakma: divatos viseletben, elegáns, vagy tematikus mai beszélt nyelvezetben, a lehető legszélesebb rálátási és felelősségi körben vezeti, koordinálja az esküvőket. Mivel a nagy városokban terjedt el, érthető, hogy a ceremóniamester magasabb díjszabás mellett tud megbízást elnyerni, mint a népies kollégáik.

Mi az a meglepetésdal, Hubadúr-dal és miért jó ez?

Amikor hivatásossá váltam, azon tanakodtam, mi az a plusz, amit hozzá tudok tenni az „egyszerű” levezetés mellé. Kézen fekvő volt, hogy minden páromnak a sztorijából írok egy ajándékdalt, amit elő is adok az esküvőn saját gitárral.

A dalt CD-n is rögzítem (külön kérés esetén bakelitre!), így az egy maradandó, életre szóló emlék lesz az esküvőről, egy zenébe csomagolt vidám helyzetjelentés.

Ezt a dalt más párok, vagy családok is meg tudják rendelni az www.ajandekdal.hu oldalon és sokan élnek is ezzel a különleges lehetőséggel.

Miért fontos az esküvőkre a Ceremóniamester?

A legutóbbi, a márciusi szezonnyitó esküvő menyasszonyát idézném, amikor megérkeztem hozzájuk a házukhoz és lázas izgalommal készült, sürgött-forgott mindenki: „De jó, hogy itt vagy, Huba, de hogy tudsz ilyen nyugodt lenni?”

A ceremóniamester egy külső szem, egy „külső memóriaegység”, egy építésvezető, egy mediátor, egy válságmenedzser és topmenedzser, nyugtató és katalizátor egy személyben.

Nem kell ceremóniamestert hívni az esküvőre, ha a menyasszony, vagy a vőlegény saját maga akar mindent fejben tartani, irányítani a Nagy Napon, ahelyett,  hogy feloldódva az ünnepben fogadja a neki járó elismerő mosolyokat, öleléseket. Nem kell hivatásos irányító, ha minden tutira elmegy magától, ha minden vendég és szerződött esküvői szolgáltató tudja az irányt, a következő napirendi pontokat, a lehetőségeket, ha a vendégek önként részt vesznek mindenben és százszázalékosan odateszik magukat a gördülékeny, mozgalmas, figyelmes és emlékezetes esküvő érdekében.

Alapvetően mindenkinek más és más emléke, elképzelése van az esküvőkről, szokásokról, hagyományokról, kötelező érvényűségről. Ezeket fésüli egybe a pár nevében és kérésére a ceremóniamester.

Egy esküvőn történt emlékezetes pillanat, amit soha nem fogsz elfelejteni.

Máris kettőt szeretnék megemlíteni.

Az egyik a Káli medencében egy golf pályán felállított hatalmas sátorban rendezett esküvő, amikor ránk tört a híres balatoni vihar. Válságstábot alakítottunk, hogy vajon a következő közeledő viharhullámig evakuáljuk-e az embereket és hogyan. Az áram elment, a zenekar nem tudott játszani, de volt ott egy kórus, hát rázendítettünk vidám dalokat énekelni – addig se félünk. A zenekar igazi unplugged módra beszállt, mert sikerült őket rávennem. Aztán visszajött az áram a színpadra és a buli alatt begyűjtöttük a slusszkulcsokat és a távolabbi parkolóból behoztuk közelbe az autókat, hogy „kéznél” legyenek, ha menni kell.

A másik eset egy olyan menyasszony családjáról szól, ahol az édesanya már a kislány fiatal korától nem él, csak a család nagyon is erős emlékezetében. Kihívás, hogy ilyenkor a párról szóló vidám ajándékdalban hogyan kapjon helyet a szomorúság, a hiány, olykor a tragédia. Sikerült olyan árnyaltan megfogalmaznom, hogy az egész család megkönnyebbülve, vastapssal jutalmazta a dalt.

Sok esetben kell „együtt élnünk az ünneplő családdal”, feldolgoznunk, megfogalmaznunk a kimondhatatlant. Ez része a munkánknak. Az egyik legnehezebb, és a legnagyobb ajándékot adó pillanat egyben.

Van-e kedvenc esküvő helyszíned? Van-e olyan hely ahol eddig még nem dolgoztál, de nagyon jó lenne?

Leginkább a természetközeli helyeket szeretem, ahol sok a zöld, van tó. Így a Fenyőharaszti Kastély, a Tordasi Csárda és egy ékszerdoboz, a Deák udvarház hamar belopták magukat a szívem csücskébe. Ugyanakkor szeretem a régi úri épületeket, a pajta esküvőket is.

Tengerparton még nem vezettem esküvőt, a tengerentúlon sem. Úgyhogy ha valaki ott szeretne esküvőt, vágjunk bele! A fotós is megvan e honlap tulajdonosának személyében… 😉

Mit üzennél a pároknak, szerinted mi a legfontosabb az esküvővel kapcsolatban? Esetleg egy jó tanács amit érdemes lehet megfontolniuk.

Sok okosságot lehet lépten-nyomon olvasni az interneten. Az egyik javaslatom, hogy kerüljék a névtelen, hatásvadász, kattintásvonzó cikkeket! Nem őszinték, és mérhetetlenül felületesek. Csak egy oldalról közelítenek meg helyzeteket, problémákat, és többet ártanak a fogalmak, lehetőségek tisztázásában, mint amit segítenének.

Az esküvővel kapcsolatban pedig egyetlen egy dolog van, ami a világon a legfontosabb. Vigyázat, meghökkentő lesz, és akár önmagam és valamennyi szolgáltató ellen is beszélek:

Tiszta szívből szeressétek egymást, és ne hagyjátok magatokat felőrölni bármilyen apróság, vagy esküvői részlet miatt. A többi mind szépen megoldódik.

Street Gábor Huba – Hubadúr
ceremóniamester és trubadúr

Szabó Adrián Esküvői fotós